Grafikában gazdag verzió
Utolsó frissítés: 2010. 09. 29.

Módosult a kamatszámítás módja

2010. 09. 29. - Hazai
személyes kedvenceim közé teszem

Az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ámr.) módosításáról szóló 226/2010. (VIII. 13.) Korm. rendelet módosította a jogosulatlanul igénybevett támogatás visszavonása esetén fizetendő kamat számításának módját (127. § (1) és (11) bekezdés, 241. § (7) bekezdés). Az új szabályok alapján a folyamatban lévő ügyekre is az alábbi kamatszámítási mód irányadó:

Az Ámr. előírása szerint, ha a támogató a támogatói okirattal biztosított költségvetésből nyújtott támogatást visszamenőleges hatállyal visszavonja, vagy a támogatási szerződéstől bármelyik fél eláll, a kedvezményezett az addig folyósított költségvetésből nyújtott támogatás összegét a Ptk. szerinti kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni.

A kamatszámítás kezdő időpontja a költségvetésből nyújtott támogatás folyósításának napja, utolsó napja a visszafizetési kötelezettség teljesítésének napja.
Továbbá a támogatási előleg visszafizetése esetén a kedvezményezett az előleget a folyósítás napjától számított Ptk. szerinti kamattal növelt mértékben köteles visszafizetni. Ha a visszafizetéssel késedelembe esik, a késedelme után a Ptk. szerinti kamatot is érvényesíteni kell.

A hivatkozott, a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 232. § (3) bekezdésében foglalt kamatszámítási szabály az alábbiakat tartalmazza: A kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal. A fizetendő kamat számításakor az érintett naptári félévet megelőző utolsó napon érvényes jegybanki alapkamat irányadó az adott naptári félév teljes idejére.

Fentiekre tekintettel az alábbiak szerint módosul a kamatszámítás:

Az esetleges kamatfizetési kötelezettség a támogatási (rész)összeg folyósításának napjától a jogosulatlanul igénybevett támogatás(rész) Pályázatkezelő által meghatározott bankszámlán történő jóváírásának napjáig tart
. A kamat mértéke naptári félévenként változó, mégpedig az adott naptári félévet megelőző naptári félév utolsó napján (december 31., június 30.) érvényes jegybanki alapkamat vonatkozik az adott naptári félévre. Tehát a kamat mértéke naptári félévenként módosul.

Fentiekre tekintettel az esetleges fizetési felszólításokban az alábbiak szerint járunk el:

A fizetési felszólításban szerepel a fizetési felszólítás keltének napjáig kiszámított kamattal terhelt tőkeösszeg, és meg van határozva az ezt követő napi kamatösszeg. Tehát a Pályázónak a visszafizetési kötelezettség meghatározásához össze kell adni az ESZA Nonprofit Kft. által meghatározott kamatokkal növelt tőke összegét, a napi kamatok szorzatának [a fizetési felszólítás keltétől a fizetési kötelezettség teljesítésének (jóváírás napja) napjáig eltelt napok számával] összegével.

Honlapunkon segítséget talál a kamatszámításhoz: a táblázat zölddel jelölt celláinak kitöltése után a sárga cellákban kapja meg a befizetendő kamat összegét és a napi kamat mértékét.

Az alábbi példánkban a támogatási összeget (500.000 Ft) egy részletben kapta meg a kedvezményezett 2008. december 3-án. A teljes összeg visszafizetésére kapott felszólítást 2010. szeptember 29-én, a levélben szereplő visszafizetési határidő 2010. okt. 15-e. Amennyiben a szervezet 2010. okt. 15-én visszafizeti a kamatokkal növelt támogatási összeget, úgy 79.148 Ft-ot kell átutalnia a fizetési felszólításban szereplő számlaszámra.

Ha később utalja csak vissza, akkor a 2010. október 15-ét követő minden napra 72 Ft-ot kell hozzászámolnia ügyleti kamatként.

1. részlet

Kiutalt összeg

500 000

Folyósítás napja

2008.12.03

Fizetési felszólítás kelte

2010.09.29

Fizetési határidő

2010.10.15

Fizetési felszólításig felhalmozott ügyleti kamat

74 148

Fizetési felszólítás utáni napokra számolt napi ügyleti kamat

72


További információkat az (1)273-4250 telefonszámon, valamint a [email protected] e-mail címen is kaphatnak a pályázók ügyfélszolgálatunktól


Belépés

regisztráció
Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer hazai meghírdetésű pályázatokhoz Az NFÜ pályázati tájékoztató rendszere