Grafikában gazdag verzió
Utolsó frissítés: 2010. 02. 27.

Az NCA OHCK és ESZA Kht. közös nyílt napján elhangzott kérdések és válaszok

2007. 03. 30. - Nemzeti Civil Alapprogram (NCA), Archív
személyes kedvenceim közé teszem

Az NCA OHCK és ESZA Kht. közös nyílt napján elhangzott kérdések és válaszok

A 2006. évi pályázati kiírásokhoz kapcsolódó kérdések és válaszok

Kérdés: Az a szervezet, amelyik 7 millió forint összegű támogatást igényel, nem lehet civil szervezet. Aránytalanságot és igazságtalanságot érzékelek a támogatási igény megállapításával, valamint a támogatás megítélésével és a forrás felosztásával kapcsolatban, ugyanis a legtöbb civil szervezet nem tud könyvelőt, pénzügyi tanácsadót, sőt még titkárnőt sem alkalmazni, nem tudnak a szervezetek kellően megerősödni.

Válasz: Sok civil szervezet van, amelyik jogosult minden évben 7 millió forint összegű támogatásra, különösen az országos szervezetek között. Amellett, hogy szűkült a költségvetésből közvetlenül nyújtható támogatás, a Kollégiumnak támogatnia kell a nagy szervezeteket is, jóllehet tiszteletben tartja a kisebb civil szervezetek érdekeit és igényeit is. Egyrészt a kis szervezetek megerősítése a cél, melyet az NCA rendszere azzal is igyekszik elérni, hogy a 0-s költségvetésű szervezetek is igényelhetnek támogatást. Másrészt viszont a nagy költségvetésű szervezetek támogatását korlátozza azzal, hogy előző évi költségvetésüktől függetlenül csak max. 7 millió forint összegű támogatást igényelhetnek az NCA-tól. Az Országos Kollégium országos hatókörű szervezeteket támogat, melyek között számos olyan, nagy civil szervezet van, mely hatékonyan szolgálja a civil szféra érdekeit. A Kollégium kötve van a forráshoz, amit a költségvetési törvény két évre max. 6,8 milliárd Ft-ban állapított meg. A rendelkezésre álló keret csökkenése miatt a Kollégiumnak arányosítania kell a támogatásokat, azaz elképzelhető, hogy az igényelt összegnél csekélyebb összeget tud csak jóváhagyni a pályázó szervezetek számára.

Kérdés: Vannak-e EU-s pénzek az NCA-s támogatásban?

Válasz: Az NCA-ban nincsenek EU-s pénzek, az NCA pénzügyi forrását az adózó állampolgárok személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásának megfelelő összeg képezi, illetve 2 éven keresztül a költségvetési törvény által meghatározott 6,8 milliárd forint.

Kérdés: Mit jelent pontosan az OFA? Hogyan kapcsolódik az OFA az NCA-hoz?

Válasz: Az OFA az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány nevének rövidítése. Az NCA-hoz a következőképpen kapcsolódik: ha a pályázó a „Civil szervezetek foglalkoztatási kapacitásának tartós növelése” című OFA-programban részt vesz, s a pályázati tárgyévben az OFA a civil szervezet új alkalmazottjának foglalkoztatását támogatja, vagy az előző évben ilyen programot eredményesen befejezett, és a pályázat formailag megfelelt, akkor a Nemzeti Civil Alapprogram működési pályázatain a Kollégium a pályázónak az általa igényelt támogatási összeg erejéig támogatást biztosít a következő módon: ha a szervezet az előző évben is kapott működési támogatást, akkor legalább az előző évi működési költség-támogatásnak megfelelő összeget biztosítja; abban az esetben pedig, ha az előző évben a civil szervezet az NCA-tól működési költség-támogatásban nem részesült, vagy amiben részesült, az alacsonyabb a pályázó adott pályázati évi, az éves korrigált ráfordítás adata szerinti támogatási sávban az előző évben a Kollégium által nyújtott támogatási átlagösszegnél, akkor a Kollégium legalább ez utóbbi összegű működési költség-támogatást nyújtja. A működési pályázathoz csatolni szükséges az (OFA) tárgyévi igazolását arról, hogy a pályázó a fenti OFA-programban részt vett és támogatásban részesült.

Kérdés: Egy civil szervezet számára túlságosan magasak a banki kezelés költségei, nem lehetne ezzel kapcsolatban valami szabályozást kialakítani?

Válasz: Az NCA rendszere erre nincs hatással, azonban jelezzük, hogy bizonyos takarékszövetkezetek ingyen kezelik a civil szervezetek bankszámláit.

Kérdés: Mennyire szigorú a 7 megyére kiterjedő hatókör az országos szervezetek megállapításánál? Úgy érzem, hogy az NCA akadályozza a civil szervezetek működését.

Válasz: Az NCA nem kívánja a civil szervezetek működését akadályozni, alapvető célja a civil szervezetek működésének támogatása, erre lett létrehozva. A Kollégium mindent megtesz annak érdekében, hogy a pályázatok elbírálásánál megmentse a pályázatokat és a pályázókat. Amennyiben a civil szervezet nem tudja az országos hatókört, azaz a legalább 7 megyére kiterjedő hatókört igazolni, úgy a székhelye szerint illetékes Regionális Kollégiumhoz nyújthat be pályázatot.

Kérdés: Mi arról a Kollégium véleménye, hogy az országos hatókörű, de nem budapesti székhelyű szervezetek hátrányos helyzetben vannak?

Válasz: A Budapest-centrikusság elképzelése nem igaz, az Országos Kollégium munkájában a területi elv érvényesül.

A 2007. évi pályázati kiírásokkal és változásokkal kapcsolatos kérdések és válaszok

Kérdés: A pályázati év megfelezésre került? A fél év alapján tudunk most támogatást igényelni?

Válasz: A keresztféléves finanszírozás a Tanács döntése. A döntést elsősorban az NCA-t ért változások indokolták: a költségvetési törvény két évre max. 6,8 milliárd Ft-ban állapította meg az NCA keretét, ami azt jelenti, akkor is csak ekkora összegből gazdálkodhat az Alapprogram, ha ennél magasabb összegű az adózók felajánlása. A fentiekből adódó fennakadások kiküszöbölése, valamint az elszámolások, és utalások egyszerűsítése miatt döntött a Tanács a keresztféléves finanszírozás mellett, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy soron következő pályázati fordulónál a pályázati támogatások felhasználási ideje 2007. június 1-től 2008. május 31-ig tart, azaz nem tűnik el a félév. Törvényalkotói igény az előfinanszírozás, ezt viszont az előző rendszer nem tudta garantálni. A tényleges előfinanszírozás bevezetésével elegendő idő marad a pályázatok kiírására, értékelésére, a szerződéskötésre, így a pályázatokon nyertes szervezetek nem a támogatási időszak közepén vagy végén jutnak a támogatási összeghez. A keresztféléves finanszírozással a maradványképzési kötelezettségből adódó kellemetlenségeket is ki lehet küszöbölni.

Kérdés: Kizárja-e egymást az elektronikus és a papír alapú pályázat?

Válasz: Nem zárja ki egymást az elektronikus és a papír alapú pályázat, azaz folyamatosan lehet regisztrálni az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (EPER), de mindaddig, amíg a pályázó nem véglegesíti a regisztrációját, nincsen annak semmi következménye. A regisztrációs díjat csak akkor kell befizetni, ha a pályázó véglegesíti és elküldi a pályázatot. Ha nem sikerül az elektronikus alapú pályázat benyújtása, be lehet azt küldeni papír alapon is.

Kérdés: A Mobilitás indulásakor is akadtak problémák, fel van-e készülve az EPER a pályázatok fogadására? A Mobilitásnál megvalósuló elektronikus pályázással nem kellett papíralapú dokumentumokat beküldeni, az NCA-nál nem lehetne ezt kiküszöbölni? Miért nem lehet tisztán elektronikusan pályázni?

Kérdés: Miért kell a szervezet összes bankszámlaszámát az adatlapon feltüntetni és így valamennyi számlát lekötni?

Válasz: A támogatási szerződés biztosítékát jelenti a szervezet összes bankszámlájának inkasszóval terhelése. Ha a szervezet elszámol a támogatással, és amennyiben a testületek elfogadják, valamint jóváhagyják a beszámolót, a kezelőszerv az összes felet értesíti az inkasszó feloldásáról.

Kérdés: A bírálati szempontokat milyen paraméterek alapján fogják mérni, mi a legfontosabb szempont?

Válasz: A Kollégium a Tanács támogatási elveit tekinti szempontnak, azokat be kell tartani. A Kollégium nem tud minden pályázó igényeihez alkalmazkodni, valamennyi igényre felkészülni. Az egyéni támogatási döntések a Kollégium ülésein születnek.

Kérdés: Hátrány-e egy civil szervezetnél a szakmaiság? Úgy találom, hogy bizonyos szakmai szervezetek háttérbe szorulnak elsősorban a szakmai kollégiumoknál.

Válasz: Nem hátrány a szakmaiság, de a működési kollégiumok elsősorban a civil szervezetek működését, működtetését támogatják. A szakmai képzés, konferencia már szakmai programnak minősül, és a szakmai célokat a szakmai források alapján kell megvalósítani. Másrészről a szakmai programok a szakmai tárcáknál vannak, ez nem változott az NCA létrejöttével.


Belépés

regisztráció
Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer hazai meghírdetésű pályázatokhoz Az NFÜ pályázati tájékoztató rendszere